zilver

Zilver

In Nederland kennen we drie soorten zilver(legeringen), namelijk fijn zilver (99,9% zilver), 1e gehalte zilver (92,5% zilver en 7,5% koper) en 2e gehalte zilver (83,5% zilver en 16,5% koper).

Alleen fijn zilver en 1e gehalte zilver zijn geschikt om te emailleren. Hans gebruikt voornamelijk 1e gehalte zilver omdat dit harder is dan fijn zilver en daardoor meer geschikt voor bijvoorbeeld armbanden.

Alle sieraden die hij maak zijn voorzien van zijn meesterteken en het zilverkeurmerk van Waarborg Holland.

Emaille

emaille Emaille is glas met een laag smeltpunt. Door toevoeging van oxiden worden allerlei kleuren verkregen. Er zijn dekkende (opake), opaliserende en transparante emailles. Onder andere de Kelten gebruikten (bonte) emailles voor hun sieraden. Ook in het Byzantijnse rijk werd veel geëmailleerd.
De prachtige kleuren van de emailles zijn uitermate lichtecht en vervagen niet door de inwerking van licht en lucht. Het emaille wordt door verhitting op het metaal aangebracht.

Er zijn verschillende emailleertechnieken. De techniek die Hans bij het vervaardigen van zijn sieraden gebruikt is cloisonné. Daarbij worden de verschillende kleuren emaille gescheiden door, in dit geval, zilveren draadjes. Een enkele maal gebruikt hij vensteremaille. Dan worden de kleuren ook door draadjes gescheiden maar ontbreekt de metaalbodem.