Wat zijn etsen?

Het woord "etsen" is afkomstig van het Duitse "ätzen" dat "doen eten" betekent. Het is een proces waarbij een tekening in metaal wordt uitgebeten door een zuur met het doel er een afdruk van te maken.

Soorten etsen

 • lijnets

  Lijnets

  Met een kraspen worden lijnen getrokken in een wasachtige laag op een zinken of koperen plaat. Deze plaat wordt in salpeterzuur gelegd en de lijnen worden uitgebeten (weggeëtst). De salpeterzuur kan niet bijten waar de was zich bevindt. Na het schoonmaken van de plaat wordt er inkt in de groeven aangebracht en is de plaat klaar om te worden afgedrukt. Deze wordt samen met een vel papier door de etspers gedraaid waardoor een afdruk ontstaat.

 • aquatint

  Aquatint

  Zo wordt de techniek genoemd om tonen of vlakken te maken. De etsplaat (bijvoorbeeld zink) wordt voorzien van een heel fijn laagje harspoeder dat op de etsplaat wordt vastgesmolten. De plaat wordt gedeeltelijk afgedekt met zuurbestendige lak en in het salpeterzuur gelegd. Op de plaatsen waar de plaat niet is afgedekt, zullen kleine putjes ontstaan tussen de vastgesmolten harskorreltjes. Hoe langer de etsplaat in het salpeterzuur ligt, hoe dieper de putjes worden, waardoor deze bij het afdrukken meer inkt kunnen bevatten en dus donkere tonen zullen geven.

 • kleurenets

  Kleurenets

  Er zijn meerdere mogelijkheden om kleuretsen te maken. De eenvoudigste worden gemaakt met één plaat waarop verschillende kleuren inkt worden aangebracht. Mijn kleurenetsen worden gemaakt met behulp van meerdere etsplaten met ieder een eigen kleur die vervolgens over elkaar heen worden afgedrukt.